Mitä osteopatia on?

Osteopatia on käsin tehtävä hoitomuoto, jossa osteopaatti keskittyy ihmisen terveyden hoitamiseen. Hoidossa korostetaan kehon rakenteellisten ominaisuuksien ja toiminnan välistä yhteyttä anatomian ja fysiologian kautta. Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ovat tavallisimpia syitä hakeutua osteopaatin vastaanotolle. Osteopaatti on terveydenhuoltoalan ammattilainen, joka on koulutettu tunnistamaan lääkärin hoitoa vaativat tilat. Osteopaatti osaa myös ohjata asiakkaansa eteenpäin tilanteen vaatiessa, ja toimii usein yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. 

Suomessa osteopaatti on Valviran nimikesuojaama terveydenhuoltoalan ammattihenkilö. Voit tarkistaa rekisterin JulkiTerhikistä, minut löydät rekisteristä numerolla 24006589956. Olen myös Suomen Osteopaattiliiton jäsen. 


Helminen Visuals
Helminen Visuals

Mitä osteopaatin vastaanotolla tapahtuu? 


Saapuessasi vastaanotolle osteopaatti haastattelee sinua tulosyystäsi ja yleisestä terveydentilastasi. Osteopaatti saattaa esimerkiksi tiedustella, millaista työtä teet tai mitä harrastat, tai tuntuuko kehossasi kipua tai liikerajoituksia.

Tilannekartoituksen jälkeen osteopaatti tutkii ja testaa kehosi rakenteita tarpeen mukaan. Osteopaatti tunnustelee käsin niveliä, lihaksia ja kehon muita rakenteita. Hän tutkii todennäköisesti myös muita kuin itse vaiva-aluetta, sillä osteopaatti ottaa hoidossaan huomioon kehosi kokonaisuutena, ja joskus esimerkiksi erilaiset kiputilat voivat heijastua muualta kehosta.

Hoitotekniikoita on olemassa monia, ja osteopaatti osaa valita niistä jokaisen keholle sopivimmat. Käytössä on esimerkiksi nivelten mobilisointia ja manipulaatioita sekä lihasten venytys- ja rentoutustekniikoita. Osteopaatti sopeuttaa hoitonsa asiakkaan sen hetkiseen terveydentilaan - toisille sopii paremmin suorat tai voimakkaat lähestymistavat, ja toisille taas pehmeät ja kevyet tekniikat. Hoito on kuitenkin kivutonta ja turvallista koulutetun ammattilaisen käsissä. Muistathan kommunikoida osteopaattisi kanssa!


Katarina Ruusu Photo
Katarina Ruusu Photo

Mikä on osteopaattisen hoidon tavoite?

Osteopaattisen hoidon tavoitteena on edistää ja tukea yksilön terveydentilaa. Hoito toteutetaan aina yksilöllisesti ja se on kaikenikäisille sopivaa. Osteopaattinen hoito tavoittelee kehon terveyttä vaikuttamalla lihasten, nivelten, sidekudosten, hermoston ja verenkiertoelimistön hyvään yhteistoimintaan ja sitä kautta tasapainoiseen oloon, terveyden ylläpitoon ja parantumiseen. Tavallisesti osteopaatilta haetaan apua kehon kipuihin ja nivelten liikerajoituksiin. Myös esimerkiksi päänsärky, niskakipu, olkapää-, kyynärpää-, ja rannekipu, selkäkivut, vatsan tai lantion alueen ongelmat, lonkka- tai polvivaivat, jalkakivut, stressi, unettomuus ja purentavaivat sekä urheiluvammoista ja urheilusuorituksista palautuminen ovat tuttuja hoidettavia vastaanotolla.

Onko sinulla kysyttävää osteopatiasta tai hoidosta?

Ota yhteyttä.

Osteopatia Helsinki | Osteopaatti Helsinki
Taustan kuva Helminen Visuals